Byta bostad

Vill du byta boende? Har du ett förstahandskontrakt på din hyresrätt kan du använda sin bostad för byte till annan bostad förutsatt att du har fått ett godkännande från din hyresvärd.

För att komma tillrätta med missbruket av bytesrätten på hyresbostadsmarknaden har regeringen infört ett ettårigt boendekrav (1 okt 2019). Det betyder att den som vill byta sin lägenhet måste bott i den 1 år innan en ansökan om byte skickas in. Detsamma gäller för den som planerat att flytta in, den ska också ha bott minst ett år i sin tidigare lägenhet.

Såhär fungerar ett bostadsbyte

Vill du byta bostad är det du som hyresgäst som hittar en passande lägenhet att byta till. Sen fyller du i och lämnar in en ansökningsblankett till Roslagsbostäder minst 2 månader innan önskad flytt. Observera att handläggningstiden kan bli något längre under juni, juli och augusti på grund av lägre bemanning.

Det finns två sätt att byta din bostad:

På bytestorget kan du som hyresgäst hitta någon att byta bostad med genom att lägga upp en bytesannons för att se om det finns någon annan kund, i eller utanför Roslagsbostäders bestånd, som vill byta lägenhet med dig.

Manual Bytestorget – så här går det till!

Såhär ansöker du om bostadsbyte

Det finns två olika blanketter beroende på om du väljer att byta bostad med någon som bor hos Roslagbostäder eller hos en annan hyresvärd. Ladda ned och fyll i den som är relevant i ditt byte. Blanketterna finns längst ned på sidan alternativt på vår samlingssida för blanketter. Lämna in anmälan senast 2 månader innan önskad inflytt.

Såhär behandlar vi din ansökan

För att vi ska godkänna ett bostadsbyte måste parterna i enlighet med hyreslagen ha beaktansvärda skäl för bytet. Sådana skäl kan vara förändringar i familje-, ekonomi- och arbetssituation. Godkännande av bytet görs på samma sätt som vid godkännande av ny hyresgäst, det vill säga vi kontrollerar att det inte finns några skulder eller störningar hos någon av parterna.

Du ska vara folkbokförd där du bor

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Skatteverket delar din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av annan post får du beställa det hos Svensk adressändring mot en avgift.