Hoppa till innehåll

På inflyttningsdagen

Välkommen som hyresgäst

Var och när hämtar du nycklarna?

På ditt avtal står tillträdesdag, tidigast den dagen kl 13.00 kan du hämta nycklarna på ditt distriktskontor. Är det en helgdag eller afton kan du hämta nycklar nästkommande vardag kl 13.00.

Du ska mötas av en ren lägenhet

Tidigare hyresgäst ska att lämna lägenheten flyttstädad. Det innebär bland annat att alla ytor ska vara rena, fönster ska vara putsade, spis rengjord och förrådet tömt. Möts du av en ostädad lägenhet vänligen kontakta Roslagsbostäder omedelbart.

Läs besiktningsprotokollet noga

Innan den tidigare hyresgästen flyttar görs en besiktning på skicket av lägenheten. Vi ber dig nog läsa det besiktningsprotokollet och nog kontrollera lägenheten om det finns några fel/skador som inte redan finns noterade i besiktningsprotokollet. Om du upptäcker fel i lägenheten, som inte nämns i protokollet, måste du anmäla dem skriftligt till Roslagsbostäder senast inom åtta dagar efter din tillträdesdag. Observera att besiktningen gjordes innan avflyttning i en möblerad lägenhet och därför kan vissa skador upptäckas först av dig som ny hyresgäst.

Om du upptäcker fel

 • Om du upptäcker fel måste du maila till besiktning@roslagsbostader. se alternativt skriftligt lämna dem till distriktskontoret inom åtta dagar från inflytt.
 • Beskriv vad som är fel, i vilket rum och fotografera felet.

Eventuella skador och onormalt slitage som finns noterat i protokollet kommer att debiteras föregående hyresgäst. Dessa skador åtgärdar Roslagsbostäder snarast möjligt, dock som längst tre månader efter inflyttning. Om du inte anmäler en ny skada du upptäcker till Roslagsbostäder finns risken att du blir ersättningsskyldig, för en skada som den avflyttande hyresgästen är skyldig till, den dagen du själv flyttar. Därför är det viktigt att du själv granskar lägenheten noga, läser besiktningsprotokollet och rapporterar eventuella skador omgående.

Du övertar nu lägenheten i befintligt skick och ansvaret för skötseln av den. Om du övertar utrustning som inte ingår som standard så ansvar du själv för dessa. Detta framgår av besiktningsprotokollet.

Skador som inte är åtgärdade?

Det händer att hyresgäster flyttar in i lägenheter där åtgärder behövs. Enligt hyreslagen måste dessa åtgärdas förs efter uppsägningstiden, det vill säga när du som ny hyresgäst flyttat in. Det här är bra att vara medveten om redan innan inflytt. Prata gärna med din förvaltare för att få mer information om den planerade åtgärden.

Allt samlat på Mina sidor

Alla funktioner du som hyresgäst lätt vill ha till hands finns på Mina sidor. Logga in högst upp här på hemsidan som boende med användarnamn eller Bank-ID. Här kan du bland annat:

 • Ta del av nyheter
 • Kontakta Roslagsbostäder
 • Se hyresavier och inbetalningar
 • Läs meddelanden
 • Felanmäl digitalt
 • Boka tvättstuga
 • Uppdatera dina kontaktuppgifter
 • Välj hur du vill ta emot information från oss ( under konto, kontaktvägar)
 • Läs Bopärmen med både regler och tips för ett bekvämt boende
 • Läs besiktningsprotokoll
Ett hem att längta till

Vi jobbar för dig

Vårt samhälle, den plats vi är med och skapar, är en plats där man vill vara, dit man vill flytta och den plats vi kallar hemma. Det är en plats där man känner sig trygg och välkommen.

Där ens röst hörs och där ens bidrag räknas. Platsen där man känner gemenskap med andra och där man vill slå sig ned, leva och med stolthet lämna till sina barn.

Vi vill inte bara ge kommunens invånare en plats att bo. Vi vill i det här samhället skapa en plats att kalla hemma. Ett hem för alla människor. Ett hem att längta till.