Älmsta – Roslagsskutan

Snart drar vi igång bygget av 64 st lägenheter i centrala Älmsta – välkommen hem!

2 hus med 5 våningar var kommer kunna välkomna över 60 nya familjer till hösten 2019.

Nära till både centrum och Väddö kanal, precis bakom restaurangen Zorbas ligger de två nya husen Klyvaren och Kilen. Kvarteret har vi valt att kalla Roslagsskutan och om du vill läsa mer om varför just det namnet så finns mer info längre ned.

Det kommer finnas 1:or, 2:or, 3:or och 4:or i storlekarna 35 kvm – 80 kvm – något för alla. Områden runt husen är smart planerat med en skyddad gård för lek samt att parkeringar, cykelplatser och soprum finns precis utanför för en bekväm vardag. Vi hoppas kunna öppna upp för intresseanmälningar redan i höst.

Kan detta vara ditt nästa boende att längta hem till? Ställ dig i vår kostnadsfria bostadskö idag – varje dag räknas som en poäng. Följ bygget på facebooksidan ”Roslagsbostäder Bygger” där vi kommer uppdatera löpande och meddela så snart det finns möjlighet att göra en intresseanmälan.

Kom gärna och träffa oss på Älmstanatta den 27e juli!

 

 

Roslagsskutan – en del av Roslagens historia. 

Rospiggarnas arena är och har alltid varit vattnet. Just i Älmsta är vattnet centralt, Väddö kanal både delar och förenar bygden. Vi vill skriva ett nytt kapitel i Älmstas historia genom att knyta an till dess historia. Hur va det att leva här i Roslagen förr – innan vägar, innan häst och vagn innan bilar och kollektivtrafik? Jo man förlitade sig till vinden, skutan och sjöfarten.

– När en man med en eka var en berest man.

På 1500-talet var byteshandeln en viktig del av försörjningen för roslagsbönderna, fisk byttes mot varor som transporterades till och från fastlandet med skärgårdsekor. Men Rospiggarna märkte såklart att en större båt gav större utdelning och under 1600- och 1700-talet utvecklades de större typerna storbåt och sandkil som fick samlingsnamnet Roslagskutorna. Då båtarna blev större utrustades de med ett balanserande försegel, klyvaren, och därmed hade klyvarskutan gjort sitt intåg. Runt 1800-talets mitt expanderade staden Stockholm kraftigt och behovet av sand för byggnadsändamål, samt ved för uppvärmning blev stort.
Dessa material fanns i Roslagen! Ur klyvarskutan utvecklades då vedjakten, som förutom klyvare även förde ett toppsegel ovanför storseglet för att fånga vindarna som strök över öarna. Under roslagsseglarnas guldålder, åren fram till tidigt 1900-tal räknar man att uppemot 30 båtar per dag lade till vid Stockholms kajer och tusentals då beresta män från Roslagen besökte Stockholm.

Som en hyllning till dessa trotjänare och livgivare – Roslagsskutorna – vill vi namnge det nya kvarteret vi bygger här i Älmsta till just Roslagsskutan. Vi vill med dessa hus ge många nya familjer möjlighet att njuta av Roslagen med sin natur och samhälle. Med detta nya kvarter kommer vi på vårt sätt kunna bidra till bygdens fortsatta utveckling. De två nya “skutorna” i Älmsta kommer få bära namnen KLYVARN och KILEN.