Älmsta – Roslagsskutan

Nu byggs Roslagsskutan i centrala Älmsta – välkommen hem!

2 hus med 64 lägenheter kommer kunna välkomna många nya familjer till våren 2020.

Nära till både centrum och Väddö kanal, precis bakom restaurangen Zorbas ligger de två nya husen Klyvaren och Kilen. Kvarteret har vi valt att kalla Roslagsskutan och om du vill läsa mer om varför just det namnet så finns mer info längre ned.

Det kommer finnas 1:or, 2:or, 3:or och 4:or i storlekarna 35 kvm – 80 kvm – något för alla. Områden runt husen är smart planerat med en skyddad gård för lek samt att parkeringar, cykelplatser och soprum finns precis utanför för en bekväm vardag.

Läs mer om lägenheterna och hyrorna här: Broschyr – Roslagsskutan

Vill du träffa en uthyrare och ställa frågor och få mer information?

Vi finns i vårt showroom tisdagar 12.00-15.00 på Videvägen 11B i Älmsta för att berätta mer om lägenheterna. Kom gärna förbi, du behöver inte boka tid.

Vi finns på plats tisdagar v 23-28 samt v 34-38

Såklart finns vi på plats på Elmstanatta!

Såhär fungerar uthyrningen:

I september 2019 kommer du kunna göra intresseanmälningar på de lägenhetsstorlekarna du är mest intresserad av. Vi kommer lägga ut alla lägenheter samtidigt, och sen arbeta med

kontraktsskrivningarna fram till mars 2020. Beroende på kötid så kan du bli kontaktad med ett erbjudande om hyreskontrakt. Exempelvis om du söker en 2:a så kommer den med flest köpoäng får välja först vilken 2:a i husen hen vill hyra och sen fortlöper det med nr 2, 3 osv i kön tills alla 2:or är avtalade. Samma procedur för alla lägenheter. Hur lång kötid som behövs för att få en lägenhet beror helt på efterfrågan på just den lägenhetsstorleken och hur många köpoäng de som sökt har.

Under våren 2019 kommer hyresförhandlingen med Hyresgästföreningen ske och först efter det vet vi vad hyrorna för boendet kommer bli. De kommer finnas till hands långt innan intresseanmälan ska lämnas in så ni har gott om tid att förbereda er.  Intresseanmälan sker digitalt här på vår hemsida alternativt över telefon med vår uthyrare som guidar er igenom processen.

Kan detta vara ditt nästa boende att längta hem till? Ställ dig i vår kostnadsfria bostadskö idag – varje dag räknas som en poäng. Följ bygget på facebooksidan ”Roslagsbostäder Bygger” där vi kommer uppdatera löpande med bilder från bygget för den som är intresserad.

Se planlösningarna här

Roslagsskutan – en del av Roslagens historia. 

Rospiggarnas arena är och har alltid varit vattnet. Just i Älmsta är vattnet centralt, Väddö kanal både delar och förenar bygden. Vi vill skriva ett nytt kapitel i Älmstas historia genom att knyta an till dess historia. Hur va det att leva här i Roslagen förr – innan vägar, innan häst och vagn innan bilar och kollektivtrafik? Jo man förlitade sig till vinden, skutan och sjöfarten.

– När en man med en eka var en berest man.

På 1500-talet var byteshandeln en viktig del av försörjningen för roslagsbönderna, fisk byttes mot varor som transporterades till och från fastlandet med skärgårdsekor. Men Rospiggarna märkte såklart att en större båt gav större utdelning och under 1600- och 1700-talet utvecklades de större typerna storbåt och sandkil som fick samlingsnamnet Roslagskutorna. Då båtarna blev större utrustades de med ett balanserande försegel, klyvaren, och därmed hade klyvarskutan gjort sitt intåg. Runt 1800-talets mitt expanderade staden Stockholm kraftigt och behovet av sand för byggnadsändamål, samt ved för uppvärmning blev stort.
Dessa material fanns i Roslagen! Ur klyvarskutan utvecklades då vedjakten, som förutom klyvare även förde ett toppsegel ovanför storseglet för att fånga vindarna som strök över öarna. Under roslagsseglarnas guldålder, åren fram till tidigt 1900-tal räknar man att uppemot 30 båtar per dag lade till vid Stockholms kajer och tusentals då beresta män från Roslagen besökte Stockholm.

Som en hyllning till dessa trotjänare och livgivare – Roslagsskutorna – vill vi namnge det nya kvarteret vi bygger här i Älmsta till just Roslagsskutan. Vi vill med dessa hus ge många nya familjer möjlighet att njuta av Roslagen med sin natur och samhälle. Med detta nya kvarter kommer vi på vårt sätt kunna bidra till bygdens fortsatta utveckling. De två nya “skutorna” i Älmsta kommer få bära namnen KLYVARN och KILEN.