Hoppa till innehåll

Förbjudet att hälla fett i avloppet

Från och med 1 januari 2024 finns en ny lag för hantering av ätligt fett och oljor. Det får inte längre hällas ut i avloppet, utan ska sorteras som matavfall eller lämnas till återvinningscentral.

Den nya lagen om att inte hälla fett och olja i avloppet grundar sig i att rör kan täppas igen och att det kan skapa fettproppar i avloppet. Här kommer några tips till dig så att du kan hjälpa till att undvika stopp och fettproppar!

Gör så här istället

Stekfett och mindre mängder fett

  • Torka ur stekpannor och kastruller noggrant med hushållspapper och släng pappret i matavfallet. Förutom att minska risken för stopp i avloppet bidrar du till att matfettet kan användas för att producera biogas.

  • Mindre mängder fett kan också samlas in tillsammans med matavfallet. Ett sätt är att låta fettet stelna i kylen, till exempel i en kopp. Det stelnade fettet är lätt att skrapa ur och slänga i matavfallet.

Större mängder flytande fett och olja

  • Större mängder fett och avsvalnad matolja (till exempel frityrolja) hälls med hjälp av en tratt i en plastflaska eller mjölkförpackning med kork och lämnas på kommunens återvinningscentral.

Behöver du en tratt för att kunna samla fettet?

Alla nyinflyttande hyresgäster får en så kallad ”fettratt” av oss. Saknar du en är du välkommen att hämta en ny på distriktskontoret. Tratten skruvar du på valfri flaska och häller i fett med hjälp av den. När flaskan är full lämnar du den i miljöstugan om det finns en anvisad plats för den eller till återvinningscentralen.