Hoppa till innehåll
Hur fungerar det ?

Registrera dig i vår bostadskö för att söka bostad

Det är kostnadsfritt att stå i vår kö, allt du behöver göra är att logga in på Mina Sidor en gång per år (var 364 dag) för att behålla din köplats. Det är bra att ställa sig i kö tidigt. Man kan ställa sig i kö från den dagen man fyller 15 år. Efterfrågan på våra lägenheter är hög och därför krävs ofta flera års kötid innan man får ett erbjudande om att teckna hyreskontrakt.

Våra lediga objekt

Sök lägenhet

Här kan du göra intresseanmälan på lediga lägenheter. Intresseanmälan är öppen i sju dagar per lägenhet. De fem sökande med högst köpoäng blir erbjudna visning av lägenheten. Efter visningen blir den med flest köpoäng erbjuden hyreskontrakt, förutsatt att grundkraven uppfylls. Tackar den sökande nej till erbjudandet går turen vidare till nästa i ordningen av köpoäng.

Så samlar du köpoäng

Logga in en gång per år för att stå kvar i kön

För att stå i Roslagsbostäders bostadskö krävs att du är aktiv, det är enkelt och tar inte mer än några sekunder per år. Aktivitetskravet innebär att du som sökande måste logga in på Mina Sidor minst en gång var 364 dag för att fortsätta samla köpoäng.  Har du inte loggat in inom tidsperioden har du valt att lämna bostadskön, dina poäng tas bort och dina personuppgifter raderas. En lämnad köplats kan aldrig återtas, förlorade köpoäng kan aldrig återfås. Kom ihåg att logga in om du vill stå kvar i bostadskön.

Du samlar ett poäng per dag som du står i bostadskö.

Vad innebär aktivitetskravet?

Till följd av lagkrav genom GDPR har vi infört en kontinuerlig och automatisk rensning av inaktiva konton och sökande i bostadskön genom att tillämpa ett aktivitetskrav.

Aktivitetskravet innebär att du som sökande måste logga in på ”Mina sidor” minst en gång per år. Klicka på ”Logga in”  i menyraden högst upp på vår hemsida och logga in med ditt Bank-ID alternativt användaruppgifter. Så snart du har loggat in har du aktiverat dig och står då kvar i bostadskön ytterligare 364 dagar.

Du som bor hos oss och står på ett hyresavtal av en lägenhet omfattas inte av aktivitetskravet utan samlar då automatiskt en poäng per dag.

Roslagsbostäder kan aldrig återställa ett raderat konto eller förlorade köpoäng, vill du stå i bostadskön är det viktigt att du loggar in i tid.

Tips – påminn andra boende i hushållet, exempelvis barnen att ställa sig i kö som 15-åring och logga in en gång per år om de längre fram önskar hyra en bostad hos oss.

Välj e-post som kontaktsätt så påminner vi dig

Välj  ”e-post” som kontaktsätt på ”Mina Sidor” så skickar Roslagsbostäder  ut påminnelser till den angivna e-postadressen när det är 30 respektive 14 dagar kvar till dess att ditt konto automatiskt raderas på grund av inaktivitet.

Undvik att dessa automatiska påminnelserna hamnar i skräpposten genom att lägga till Roslagsbostäder som en säker avsändare. Vi vill påminna om att det är ditt ansvar att säkerställa att kontaktuppgifterna stämmer. Roslagsbostäder ansvarar inte för att mailet når mottagaren.

De sökande som har valt ”brev” som kontaktsätt skickar vi inte påminnelser till. Vi rekommenderar alla att ha kontaktsätt ”e-post”. Har du inte en egen e-postadress kanske du kan uppge en vän eller släktings e-postadress som då meddelar dig när påminnelsen kommer.

Tips – lägg in en årlig påminnelse i mobilen om att logga in på roslagsbostader.se för att fortsätta samla köpoäng.

Hur fungerar det?

När du fyllt 15 år kan du börja samla poäng till din egna lägenhet

Du kan ställa dig i kö och börja samla köpoäng från och med att du fyllt 15 år. När du fyllt 18 år kan du teckna hyresavtal. Tipsa tonåringarna – ett viktigt första steg till en egen lägenhet är att ställa sig i kö och börja samla poäng.

Roslagsbostäders app

En smidig app för bostadssökande

Se sina köpäng och gör intresseanmälningar på bostäder direkt i appen.

Ladda ned appen gratis här

           

Är du nyfiken på Roslagsbostäders lägenheter?

Läs mer om våra bostadsområden

Vi förmedlar hyreslägenheter och lokaler på fyra orter i Norrtälje kommun.
Här finns ett varierat utbud av lägenheter med bra service och närhet till det mesta. Något för alla helt enkelt.

Behöver din verksamhet mer plats?

Sök lokaler eller förråd

Vi förmedlar över hundra lokaler i Roslagen där bla butiker, salonger, restauranger och banker hyr för sina verksamheter. Har du också behov av en mer central eller bättre anpassad lokal för din verksamhet? Se lediga här.

Behöver du mer plats för dina saker? Ibland har vi även lediga förråd.

Campus Roslagen

Är du student eller nyrekryterad?

 

Sök bostad hos Campus Roslagen!

De erbjuder bostad för dig som studerar på eftergymnasial nivå eller som blivit anställd hos ett företag i Norrtälje kommun. Campus Roslagen har totalt 360 studentbostäder i Norrtälje beläget i ett grönskande område med närhet både till bussen och Norrtälje portens stora utbud av butiker. Hos dem finns både ettor med egen kök och toalett eller och korridorsrum med egen toalett/dusch men med gemensamt kök för att få det rätta studentkänslan.

Behöver du en större eller mindre lägenhet?

Vill du byta din hyresrätt?

Ibland vill man byta boende. Om du har ett förstahandskontrakt, bott där minst ett år och har godkänt från din hyresvärd går det oftast bra att byta. Se tillgängliga lägenheter på Roslagsbostäders bytestorg på länken här nedanför.

Välkommen med din bytesansökan.

Roslagsbostäder bygger nytt

Bålbroskogen - Rimbo

 

Vi är glada att vara en del i utveckling av Bålbroskogen vilket innebär att fler får möjlighet att bo i ett attraktivt läge med naturen nära inpå knuten. Rimbo ligger bra till med närhet till både Arlanda, Uppsala och Stockholm vilket gör att efterfrågan på bostäder är hög och utvecklingspotentialen stor.

Roslagsbostäder planerar att bygga ca 80 hyresrätter fördelat på flera hus i varierande storlek. Tomten är omgiven av naturen och därför lägger vi ett stort fokus på samspel och hän­syn till omgivningen. I området planeras det att byggas totalt cirka 300 bostäder med både radhus, bostadsrätter och flerfamiljshus

Är du intresserad av att flytta till en nybyggd hyresrätt i Rimbo? Ställ dig i vår bostadskö idag.

Vanliga frågor - FAQ

Är det någon speciell kö till Bålbro? Vem får förtur?

Nej det finns ingen speciell kö för Bålbro eller nyproduktion. Roslagsbostäder har bara en enda kö för alla bostäder. Det finns andra bostadsbolag som jobbar med olika köer och förturer av olika slag (exempelvis 55+ kö, studentkö osv) men hos Roslagsbostäder samlar du ett poäng per dag i kön som kan konverteras till ett förstahandskontrakt i alla våra bostäder.

Roslagsbostäder tillämpar inte heller någon förtur. Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag och därför har vår ägare Norrtälje kommun ett mindre antal reserverade lägenheter i beståndet.

Om du är intresserad av nybyggd hyresrätt så rekommenderar vi att du loggar in på Mina sidor för sökande och klicka i att du är intresserad av just nyproduktion. Då får du ett mail när en ledig lägenhet kommer ut, och när intresseanmälan för Bålbro öppnar. 

Gör så här:
Under rubriken Mina profiler och Lägenhet trycker du på den röda knappen där det står Ändra. Sen klickar du i de områden du vill få förslag på samt nyproduktion (som kan vara över hela kommunen)


På Mina sidor för sökande kan du välja områden du är intresserade av samt nyproduktion. Då får du ett mail när en ledig lägenhet kommer ut som matchar ditt val. 

Vad är det för storlekar och var kan jag se planlösningarna?

I vår nyproduktion i Bålbro, Rimbo så bygger vi fyra stycken hus med totalt 82 hyreslägenheter.

1:or 16 st (30 kvm)
2:or 46 st (49-46 kvm)
3:or 12 st (65-78 kvm)
4:or 8 st (81 kvm)

Att flytta till en nyproduktion kan kännas utmanande då man inte kan promenera runt i kvarteret eller se lägenheten innan man skriver på kontraktet. För att underlätta har vi tagit fram en digital översikt av hela området, vi kallar den för bostadsväljare.

DIGITAL BOSTADSVÄLJARE

Så här fungerar Bostadsväljaren

Här får du en överblick av hela kvarteret, du ser var det finns sopsortering, lekplats och cykelgarage. Det finns informationspunkter utsatta för att du ska kunna orientera dig och se var skolan, banvallen och närliggande hus finns.

I bostadsväljaren kan ni se exakt var i husen de olika lägenheterna är placerade, planlösning, storlek, hyra (när den är fastställd) m.m. För musen över bilden och välj vilken lägenhet du vill läsa mer om. Du kan även se hur solen faller på fönstren och balkongen genom att trycka på den lilla solsymbolen längst ned i bilden.

Högst upp till höger finns en filtreringsmeny, där kan du sortera fram den lägenhetsstorlek du är intresserad av och se var i områden just de är placerade. Tryck på Lista för att få lägenheterna presenterade i en lista i stället för en översiktsbild.

Så här kan du som bostadssökande använda Bostadsväljaren 
Använd bostadsväljaren som ett sätt att välja ut vilka lägenheter du är mest intresserad av. Fundera på vad som är viktigt för dig. Kanske vill du bo på bottenvåningen? Ha utsikt mot skogen eller ha kvällssol på balkongen?

Innan lägenheterna är släppta för intresseanmälan så står alla som ”kommande”. Intresseanmälan planeras öppnas i oktober, då visas en länk i bostadsväljaren som tar dig till Roslagsbostäders uthyrningssystem där du registrerar vilken lägenhetsstorlek du är intresserad av. Vart efter lägenheterna blir reserverade och slutligen uthyrda så kan du som sökande se vilka lägenheter som finns tillgängliga direkt här i bostadsväljaren.

Med hjälp av bostadsväljaren blir det lättare för dig att välja exakt vilken lägenhet du vill flytta till.

Lycka till!

Hur många köpoäng behövs för att få flytta till lägenheterna i Bålbro?

Hur många köpoäng som kommer behövas är omöjligt att besvara på förhand, det beror på utbud och efterfrågan, men låt oss förklara hur det hela fungerar.

Antalet köpoäng som behövs vid varje lägenhetsuthyrning beror helt och hållet på hur många köpoäng de andra har som gör intresseanmälan på samma lägenhet.

När vi släpper lägenheterna för intresseanmälan till hösten så får man som sökande anmäla intresse på den storlek man är intresserad av, tex 2 rum och kök (2 ROK). Då hamnar man i en ”intressekö” tillsammans med alla andra som också anmält intresse på just 2 ROK. Det går självklart bra att göra intresseanmälan på flera storlekar om du är osäker vilken som kommer passa just dig bäst sommaren 2024 när inflyttningen sker.

När intresseperioden, som vanligtvis är en vecka, är slut så påbörjar uthyrningsavdelningen arbetet med kontraktsskrivning. Den med högst poäng får först välja vilken 2 ROK av de 46 vi har i Bålbro man är intresserad av, sen går turen vidare vart efter köpoängen går nedåt.

Det som skiljer den vanliga uthyrningen mot nyproduktionen är att här kommer ett stort antal lägenheter ut på samma gång. Exempelvis så släpper vi alla 46 st 2 ROK samtidigt. Att släppa så många lägenheter av samma storlek (49,8 – 55,7 kvm) har i stort sett aldrig tidigare skett för Roslagsbostäder med rådande kösystem.

Det ökade utbudet under en koncentrerad period kan leda till att en lägre köpoäng än normalt vid tecknande av förstahandskontrakt i nyproduktion. Den här effekten såg vi när vi byggde kvarteret Roslagsskutan i Älmsta 2020. Med det sagt så kan vi inte ge några garantier att så bli fallet även för Rimbo och nyproduktionen i Bålbro.

Vad är höga köpoäng?
Snittpoängen vid kontraktsskrivning totalt sätt i Roslagsbostäders bostadskö under 2022 var 9,5 år. Högst poäng hade en sökande med 11 292 poäng och lägst hade en med 333 poäng. Fördelat på de olika orterna var kötiden i snitt år 2022 följande:

Norrtälje: ca 13 år (4795 p)
Rimbo: ca 9,5 år (3455 p)
Hallstavik: ca 5 år (1839 p)
Älmsta: ca 4 år (1470 p)

Observera att detta är kötiden i snitt, det vill säga kötiderna var både högre och lägre. 

Logga in på Mina sidor och se din poäng.

Det vi kan garantera är att den som registrerar sig i vår kostnadsfria bostadskö har större chans än den som inte gör det alls – så om du inte redan står i kö och samlar ett poäng per dag så rekommenderar vi att du ställer dig idag.
Här registrerar du dig i Roslagsbostäders bostadskö. 

För att vara som mest förberedd inför valet av exakt vilken lägenhet du är intresserad av rekommenderar vi dig att använda vår digitala bostadsväljare som är framtagen för att ni som hyresgäster ska se exakt var i husen de olika lägenheterna är placerade.

Vad blir hyran i Bålbro?

Hyran förhandlas med hyresgästföreningen under våren och vårt mål är att ha dem klara under maj. Då kommer man enkelt kunna se hyran vid varje lägenhet i vår digitala bostadsväljare


I den här rutan kommer hyran stå vid varje lägenhet

Utöver hyran kommer kostnader tillkomma för din individuella förbrukning av vatten och el samt eventuella TV- och internetabonnemang.

I området finns möjlighet att hyra parkeringsplats samt förråd på vinden i huset på Bryggmästarvägen 10.

När kan man anmäla intresse för en lägenhet i Bålbro?

Det är samma bostadskö som till alla våra bostäder och ansökan sker på samma sida där vi annonserar lediga lägenheter vanligtvis. Det som skiljer är att du istället för att göra intresseanmälan på en enskild lägenhet här gör en intresseanmälan på de lägenhetsstorlekar du är intresserad av. Du behöver alltså inte redan då veta exakt vilken lägenhet du vill hyra, bara vilken storlek eller storlekar du är intresserad av. Vi kommer släppa alla 1,2,3 och 4or samtidigt.

När kan man göra intresseanmälan?
Vårt mål är att ta emot intresseanmälningar för lägenheterna i Bålbro under oktober 2023. Det här är preliminärt och exakt datum är inte bestämt ännu. Håll dig uppdaterad på vår hemsida eller på social medier. Intresseanmälan kommer vara möjlig under en vecka och det spelar ingen roll när under den tiden intresset anmäls.

Hur går det till?
När intresseperioden är slut går vi igenom samtliga och rangordnar sökande på köpoäng. Den sökande med högst köpoäng får först möjlighet att välja vilken lägenhet i den storleken de visat intresse på, förutsatt att hen uppfyller våra uthyrningsvillkor, och turen fortsätter sen ned i antalet köpoäng.

Lycka till!

Har du andra frågor?

Besök vårt frågeforum

Frågeforum
Senaste bonytt

Läs vår kundtidning Bonytt!

Bonytt publiceras här och distribueras till alla våra hyresgäster ca 3 gånger per år. Här kan du läsa om vad som är på gång inom Roslagsbostäder, reportage och tips på kul evenemang nära dig.