Hoppa till innehåll
En brandvarnare är din bästa livförsäkring

Skydda dig mot det fruktansvärda

Under december och januari får SOS alarm in som flest samtal om bostadsbränder, hela 22 stycken per dag i snitt. Genom att ta smarta beslut och tänka efter före så skyddar du både dig, din familj och dina grannar på bästa sätt.

En brand i ett flerbostadshus kan sluta i katastrof. Men den störst källan till minskade bränder är ökad kunskap och det finns saker alla kan göra för att minska brandrisken hemma

Gissar du på levande ljus?

Vet du vad som är den främsta källan till bostadsbränder?

Gissar du på levande ljus? Det är OK, det gör faktiskt 96% av befolkningen. Men det är faktiskt fel. Medan vi vaktar ljusen så är det en annan stor fara i hemmen som står för majoriteten av bränderna – nämligen spisen och framför allt köksfläkten. – Många av våra traditionella rätter, som julskinkan, tillagas under en lång tid, ibland till och med över natten utan uppsikt. När många kök går på högvarv i julstöket kan spisfläkten vara en oväntad källa till bränder. Om lager av fett från matlagning samlats i filtret i fläkten kan en eld på spisen snabbt förvärras, och om man har riktig otur kan den sprida sig till andra delar av huset via fläktkanalen, vilket kan leda till en stor brand, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If.

Så i julstädningen – knäpp loss filtren från fläkten och gör rent dem med hett vatten och diskmedel för att minska brandrisken i jul.

4 brandsäkra tips för köket:

Så här skyddar du dig mot brand

1. Lämna aldrig mat under uppvärmning på spisen eller i ugnen. Matfett som hettas upp för mycket börjar lätt brinna. Om en brand uppstår – kväv elden med ett lock, plåt, eller brandfilt, aldrig med vatten.

2. Rengör filtren i fläkten. Fett som samlas i fläkten fattar lätt eld om det börjar brinna på spisen. Knäpp loss filtren under fläkten och diska dem med hett vatten och diskmedel.

3. Förvara inte lättantändliga material på eller i närheten av spisen. Dra undan påsar och grytlappar och annat som ofta ligger för nära.

4. Installera en spisvakt som enkelt sagt slår av spisen innan det börjar brinna.