Hoppa till innehåll
Våra områden > Älmsta > Roslagsskutan
Älmsta

Roslagsskutan

Nära till både Älmsta centrum och Väddö kanal, precis bakom restaurangen Zorbas uppfördes under 2020 de två husen Klyvaren och Kilen. Kvarteret har vi valt att kalla Roslagsskutan– en hyllning till Roslagens sjöfart.

Ljust och fräscht

Välkommen hem

Roslagsskutan erbjuder ljusa lägenheter med trägolv och smarta planlösningar  i storlekarna 35 kvm – 80 kvm. Områden runt husen är smart planerat med en gård, en lekplats, parkeringar, cykelplatser och sopsortering finns precis utanför för en bekväm vardag.

Nytt och fräscht

Alla har balkong - flera med havsutsikt

Här njuter ni i fräscha lägenheter med bra planlösning. Flera har även ostörd insyn med utsikt över hamninloppet eller ängarna mot kanalen.

Smart planerade 1 Rok med en tilltagen sovalkov. Samtliga lägenheter har egen tvättmaskin/torktumlare.

– När en man med en eka var en berest man

En del av Roslagens historia

Rospiggarnas arena är och har alltid varit vattnet. Just i Älmsta är vattnet centralt, Väddö kanal både delar och förenar bygden. Roslagsbostäder skriver ett nytt kapitel i Älmstas historia genom att knyta an till dess historia. Hur va det att leva här i Roslagen förr – innan vägar, innan häst och vagn innan bilar och kollektivtrafik? Jo man förlitade sig till vinden, skutan och sjöfarten.

På 1500-talet var byteshandeln en viktig del av försörjningen för roslagsbönderna, fisk byttes mot varor som transporterades till och från fastlandet med skärgårdsekor. Men Rospiggarna märkte såklart att en större båt gav större utdelning och under 1600- och 1700-talet utvecklades de större typerna storbåt och sandkil som fick samlingsnamnet Roslagskutorna. Då båtarna blev större utrustades de med ett balanserande försegel, klyvaren, och därmed hade klyvarskutan gjort sitt intåg.

Runt 1800-talets mitt expanderade staden Stockholm kraftigt och behovet av sand för byggnadsändamål, samt ved för uppvärmning blev stort. Dessa material fanns i Roslagen! Ur klyvarskutan utvecklades då vedjakten, som förutom klyvare även förde ett toppsegel ovanför storseglet för att fånga vindarna som strök över öarna. Under roslagsseglarnas guldålder, åren fram till tidigt 1900-tal räknar man att uppemot 30 båtar per dag lade till vid Stockholms kajer och tusentals då beresta män från Roslagen besökte Stockholm.

Som en hyllning till Roslagsskutorna som trotjänare och livgivare till bygden har vi namngett kvarteret till just Roslagsskutan. Vi vill med dessa hus ge många familjer möjlighet att njuta av Roslagen med sin natur och samhälle. Med detta nya kvarter kommer vi på vårt sätt kunna bidra till bygdens fortsatta utveckling.

De två nya “skutorna” i Älmsta bär namnen KLYVARN och KILEN.

Boendefakta

Adresser:

Grisslehamnsvägen 8 E,F,G,H


I hyran ingår värme och tvättmaskin/kombimaskin i lägenheten.
Fastigheten är ansluten till fibernätet. Hyresgäster har möjlighet att via Telia kostnadsfritt beställa ett digitalt grundutbud av TV kanaler (Telia Start-paketet) samt ett låghastighetsinternet (1Mbps). I fastigheter byggda före 2008 finns även tillgång till analog kabel-tv.

De hyresgäster som önskar utökat kanalutbud, bredband eller IP telefoni kan beställa tilläggstjänster från valfri tjänsteleverantör i fibernätet på bredbandswebben.

Lägenhetsindelning Roslagsskutan är byggt 2020 och består av 64 lägenheter fördelat på följande sätt:
16 st 1 Rok
24 st 2 Rok
12 st 3 Rok
12 st 4 Rok

Kontakta oss

Uthyrningsavdelningen Hallstavik

Gå tillbaka till distrikt

Se fler områden i ditt distrikt

Gå tillbaka

Gå tillbaka till distrikt

Se fler områden i ditt distrikt

Ställ dig i bostadskö

Registrera dig i vår kostnadsfria bostadskö för att börja samla poäng.

Ställ dig i vår bostadskö

Ställ dig i bostadskö

Registrera dig i vår kostnadsfria bostadskö för att börja samla poäng.