Hoppa till innehåll

Våra vanligaste frågor

Frågeforum

Vad betyder rökfritt boende?

Roslagsbostäder har tagit beslutet att de nybyggda lägenheterna i Bålbro i Rimbo med inflyttning sommaren 2024 ska vara rökfria. Rökfritt boende innebär att man som hyresgäst inte ska behöva bli störd av röklukt i sitt boende. Det är främst en satsning på ökad trivsel och även en konkret åtgärd för att minska kostnaderna för renovering och nikotinsanering.

Vi har lyssnat på våra bostadssökande
Vi frågade våra bostadsökande vad de skulle uppskatta mest i ett nybyggt bostadsområde och 7/10 efterfrågade just ett rökfritt boende. Vi är glada att äntligen kunna erbjuda vårt första rökfria boende.

Vad innebär rökfritt boende?
Det innebär att dem som tecknar hyreskontrakt förbinder sig att inte röka i eller i närheten av bostaden. Rökförbudet gäller i lägenheten, på balkonger och uteplatser samt i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och miljöstugan. Rökförbudet gäller även i den närliggande utemiljön intill husen som till exempel vid entréer, lekplatser och sittgrupper/grillplatser. Rökförbudet gäller all form av rökning, även e-cigaretter och vattenpipa.
Du som bor i en rökfri fastighet ansvarar för att dina gäster följer rökförbudet.

Vad är syftet med rökförbudet?
Det finns många fördelar med rökfria bostäder. Det bidrar till trivsammare boendemiljöer, det ökar brandsäkerheten, minskar kostnader för renoveringar och minskar nedskräpning i utemiljön. Som hyresvärd är vårt uppdrag att förvalta fastigheterna och skapa trivsamma boendemiljöer. Att begränsa rökning är en konkret åtgärd för att vi bryr oss om våra hyresgäster och våra fastigheter. Rökning har dessutom en stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Vi tar samhällsansvar genom att uppmuntra människor till en hälsosammare livsstil.

Hur påverkar det här mig som rökare?
Vill du hyra en lägenhet i Bålbro går det självklart jättebra så länge du följer reglerna om rökfritt boende. Alla är välkomna att hyra en lägenhet hos oss, vi har över 2000 lägenheter där det inte finns något rökförbud. Roslagsbostäder kommer erbjuda en anvisad plats i bostadsområdet i Bålbro med askkopp en bit bort från husen där det går bra att röka.

Kommer rökförbudet införas i fler bostadsområden?
Nej, det finns inga sådana planer. Förmodligen kommer nyproduktion, det vill säga nybyggda hyresrätter, även framöver att hyras ut som rökfria bostäder.

Är det någon speciell kö till Bålbro? Vem får förtur?

Nej det finns ingen speciell kö för Bålbro eller nyproduktion. Roslagsbostäder har bara en enda kö för alla bostäder. Det finns andra bostadsbolag som jobbar med olika köer och förturer av olika slag (exempelvis 55+ kö, studentkö osv) men hos Roslagsbostäder samlar du ett poäng per dag i kön som kan konverteras till ett förstahandskontrakt i alla våra bostäder.

Roslagsbostäder tillämpar inte heller någon förtur. Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag och därför har vår ägare Norrtälje kommun ett mindre antal reserverade lägenheter i beståndet.

Om du är intresserad av nybyggd hyresrätt så rekommenderar vi att du loggar in på Mina sidor för sökande och klicka i att du är intresserad av just nyproduktion. Då får du ett mail när en ledig lägenhet kommer ut, och när intresseanmälan för Bålbro öppnar. 

Gör så här:
Under rubriken Mina profiler och Lägenhet trycker du på den röda knappen där det står Ändra. Sen klickar du i de områden du vill få förslag på samt nyproduktion (som kan vara över hela kommunen)


På Mina sidor för sökande kan du välja områden du är intresserade av samt nyproduktion. Då får du ett mail när en ledig lägenhet kommer ut som matchar ditt val. 

Vad är det för storlekar och var kan jag se planlösningarna?

I vår nyproduktion i Bålbro, Rimbo så bygger vi fyra stycken hus med totalt 82 hyreslägenheter.

1:or 16 st (30 kvm)
2:or 46 st (49-46 kvm)
3:or 12 st (65-78 kvm)
4:or 8 st (81 kvm)

Att flytta till en nyproduktion kan kännas utmanande då man inte kan promenera runt i kvarteret eller se lägenheten innan man skriver på kontraktet. För att underlätta har vi tagit fram en digital översikt av hela området, vi kallar den för bostadsväljare.

DIGITAL BOSTADSVÄLJARE

Så här fungerar Bostadsväljaren

Här får du en överblick av hela kvarteret, du ser var det finns sopsortering, lekplats och cykelgarage. Det finns informationspunkter utsatta för att du ska kunna orientera dig och se var skolan, banvallen och närliggande hus finns.

I bostadsväljaren kan ni se exakt var i husen de olika lägenheterna är placerade, planlösning, storlek, hyra (när den är fastställd) m.m. För musen över bilden och välj vilken lägenhet du vill läsa mer om. Du kan även se hur solen faller på fönstren och balkongen genom att trycka på den lilla solsymbolen längst ned i bilden.

Högst upp till höger finns en filtreringsmeny, där kan du sortera fram den lägenhetsstorlek du är intresserad av och se var i områden just de är placerade. Tryck på Lista för att få lägenheterna presenterade i en lista i stället för en översiktsbild.

Så här kan du som bostadssökande använda Bostadsväljaren 
Använd bostadsväljaren som ett sätt att välja ut vilka lägenheter du är mest intresserad av. Fundera på vad som är viktigt för dig. Kanske vill du bo på bottenvåningen? Ha utsikt mot skogen eller ha kvällssol på balkongen?

Innan lägenheterna är släppta för intresseanmälan så står alla som ”kommande”. Intresseanmälan planeras öppnas i oktober, då visas en länk i bostadsväljaren som tar dig till Roslagsbostäders uthyrningssystem där du registrerar vilken lägenhetsstorlek du är intresserad av. Vart efter lägenheterna blir reserverade och slutligen uthyrda så kan du som sökande se vilka lägenheter som finns tillgängliga direkt här i bostadsväljaren.

Med hjälp av bostadsväljaren blir det lättare för dig att välja exakt vilken lägenhet du vill flytta till.

Lycka till!

Hur många köpoäng behövs för att få flytta till lägenheterna i Bålbro?

Hur många köpoäng som kommer behövas är omöjligt att besvara på förhand, det beror på utbud och efterfrågan, men låt oss förklara hur det hela fungerar.

Antalet köpoäng som behövs vid varje lägenhetsuthyrning beror helt och hållet på hur många köpoäng de andra har som gör intresseanmälan på samma lägenhet.

När vi släpper lägenheterna för intresseanmälan till hösten så får man som sökande anmäla intresse på den storlek man är intresserad av, tex 2 rum och kök (2 ROK). Då hamnar man i en ”intressekö” tillsammans med alla andra som också anmält intresse på just 2 ROK. Det går självklart bra att göra intresseanmälan på flera storlekar om du är osäker vilken som kommer passa just dig bäst sommaren 2024 när inflyttningen sker.

När intresseperioden, som vanligtvis är en vecka, är slut så påbörjar uthyrningsavdelningen arbetet med kontraktsskrivning. Den med högst poäng får först välja vilken 2 ROK av de 46 vi har i Bålbro man är intresserad av, sen går turen vidare vart efter köpoängen går nedåt.

Det som skiljer den vanliga uthyrningen mot nyproduktionen är att här kommer ett stort antal lägenheter ut på samma gång. Exempelvis så släpper vi alla 46 st 2 ROK samtidigt. Att släppa så många lägenheter av samma storlek (49,8 – 55,7 kvm) har i stort sett aldrig tidigare skett för Roslagsbostäder med rådande kösystem.

Det ökade utbudet under en koncentrerad period kan leda till att en lägre köpoäng än normalt vid tecknande av förstahandskontrakt i nyproduktion. Den här effekten såg vi när vi byggde kvarteret Roslagsskutan i Älmsta 2020. Med det sagt så kan vi inte ge några garantier att så bli fallet även för Rimbo och nyproduktionen i Bålbro.

Vad är höga köpoäng?
Snittpoängen vid kontraktsskrivning totalt sätt i Roslagsbostäders bostadskö under 2022 var 9,5 år. Högst poäng hade en sökande med 11 292 poäng och lägst hade en med 333 poäng. Fördelat på de olika orterna var kötiden i snitt år 2022 följande:

Norrtälje: ca 13 år (4795 p)
Rimbo: ca 9,5 år (3455 p)
Hallstavik: ca 5 år (1839 p)
Älmsta: ca 4 år (1470 p)

Observera att detta är kötiden i snitt, det vill säga kötiderna var både högre och lägre. 

Logga in på Mina sidor och se din poäng.

Det vi kan garantera är att den som registrerar sig i vår kostnadsfria bostadskö har större chans än den som inte gör det alls – så om du inte redan står i kö och samlar ett poäng per dag så rekommenderar vi att du ställer dig idag.
Här registrerar du dig i Roslagsbostäders bostadskö. 

För att vara som mest förberedd inför valet av exakt vilken lägenhet du är intresserad av rekommenderar vi dig att använda vår digitala bostadsväljare som är framtagen för att ni som hyresgäster ska se exakt var i husen de olika lägenheterna är placerade.

Vad blir hyran i Bålbro?

Hyran förhandlas med hyresgästföreningen och beräknas vara klar strax innan uthyrningen startar, ca sep/okt 2023. När hyran är överenskommen kommer man se hyran vid varje lägenhet i vår digitala bostadsväljare


I den här rutan kommer hyran stå vid varje lägenhet

Utöver hyran kommer kostnader tillkomma för din individuella förbrukning av vatten och el samt eventuella TV- och internetabonnemang.

I området finns möjlighet att hyra parkeringsplats samt förråd på vinden i huset på Bryggmästarvägen 10.

När kan man anmäla intresse för en lägenhet i Bålbro?

Det är samma bostadskö som till alla våra bostäder och ansökan sker på samma sida där vi annonserar lediga lägenheter vanligtvis. Det som skiljer är att du istället för att göra intresseanmälan på en enskild lägenhet här gör en intresseanmälan på de lägenhetsstorlekar du är intresserad av. Du behöver alltså inte redan då veta exakt vilken lägenhet du vill hyra, bara vilken storlek eller storlekar du är intresserad av. Vi kommer släppa alla 1,2,3 och 4or samtidigt.

När kan man göra intresseanmälan?
Vårt mål är att ta emot intresseanmälningar för lägenheterna i Bålbro under oktober 2023. Det här är preliminärt och exakt datum är inte bestämt ännu. Håll dig uppdaterad på vår hemsida eller på social medier. Intresseanmälan kommer vara möjlig under en vecka och det spelar ingen roll när under den tiden intresset anmäls.

Hur går det till?
När intresseperioden är slut går vi igenom samtliga och rangordnar sökande på köpoäng. Den sökande med högst köpoäng får först möjlighet att välja vilken lägenhet i den storleken de visat intresse på, förutsatt att hen uppfyller våra uthyrningsvillkor, och turen fortsätter sen ned i antalet köpoäng.

Lycka till!

När får man komma på visning?

Hej!

Tack för din fråga.

Vanligtvis brukar visningen ske inom någon vecka från sista svarsdag om man fått ett erbjudande. Du kan alltid ta kontakt med uthyraren för att se aktuell status. Annars får du ett mail om du blir kallad till visning.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Har ni någon minimiålder för att ställa sig i kön?

Hej!

Tack för din fråga.

Man kan ställa sig i vår bostadskö från den dagen man fyller 15 år.
Man börjar då samla poäng och när man fyllt 18 år kan man börja göra intresseanmälningar.

Ha en fin dag!

Med vänlig hälsning,

Har Roslagsbostäder en egen kö eller räknas det in i Stockholms bostadskö?

Hej!

Tack för din fråga.

Vi har en helt egen kö. Om du har fler frågor gällande bostadskön och köpoäng, klicka på länken nedan så kommer du till en tråd om detta:

Hur länge måste jag stå i kö för att få en lägenhet hos er?

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Varför måste jag logga in en gång per år?

Till följd av lagkrav genom GDPR har vi infört en kontinuerlig och automatisk rensning av inaktiva konton/sökande i bostadskön genom att tillämpa ett aktivitetskrav.

Aktivitetskravet innebär att du som sökande måste vara aktiv minst en gång per år för att stå kvar i bostadskön och fortsätta samla köpoäng. Att vara aktiv i bostadskön betyder att du loggar in på ”Mina sidor” minst en gång inom en period på 12 månader. Du loggar in med användaruppgifter alternativt Bank-ID. Så snart du har loggat in har du aktiverat dig och står då kvar i bostadskön ytterligare 364 dagar.

Har du inte loggat in inom tidsperioden har du valt att lämna bostadskön, dina poäng tas bort och dina personuppgifter rensas. På så sätt kan vi upprätthålla en aktiv kö med personer som är intresserade av att flytta till Roslagsbostäder idag eller i framtiden.

Att uppfylla aktivitetskravet betyder inte att du måste göra en intresseanmälan på lägenheter du får förslag på till din inbox. Du ska enbart söka de lägenheter du är intressead att flytta till. Vill du inte ha de förslagsmailen kan du ändra den inställningen under Mina Sidor.

TIPS – Uppge din mailadress som kontaktsätt  på Mina Sidor så får du en påminnelse 30 och 15 dagar innan sista dagen att logga in för att uppfylla aktivitetskravet. Se till att det är en mailadress du använder. Det är ditt ansvar att se till att dina kontaktuppgifter är uppdatera och notera att vi enbart påminner via mail.

När får jag hämta nycklarna?

Nycklarna hämtas hos förvaltaren på distriktskontoret mellan klockan 13-16 (13-15 om det är en fredag) den dagen avtalet träder i kraft. Infaller det på en lördag, söndag eller helgdag hämtas nycklarna nästkommande vardag.
Gällande att hämta nycklarna någon dag tidigare beror på om nuvarande hyresgäst bor kvar eller inte, ring förvaltaren för mer information.

Hur gör jag om jag har glömt mina inloggningsuppgifter?

Hej!

Om du har glömt dina inloggningsuppgifter kan du skicka efter nya genom att klicka på ”Logga in” högst upp på vår hemsida www.roslagsbostader.se

Välj om du ska logga in som sökande (och tex göra en intresseanmälan på en lägenhet eller p-plats eller aktivera din plats i kön), eller om du ska logga in som hyresgäst (för att tex läsa bopärmen, se dina avier, göra en felanmälan eller boka tvättid).

Efter det klickar du på ”Glömt lösenord?”. Fyll i önskade uppgifter och klicka på ”Skicka lösenord”. Efter det kommer du få ett mail med ditt användarnamn och ett tillfälligt lösenord. Första gången du loggar in kommer du bli ombedd att ändra till annat valfritt lösenord.

OBS! Användarnamnet kan inte enbart bestå av siffror. Vet du med dig att du har det, behöver du ändra detta. Det går bra att ringa oss på 0176-20 75 00 så hjälper vi dig.

Det går även bra att logga in med BankID. Då klickar du istället på den röda rutan där det står ”Logga in med BankID” och följer instruktionerna.

OBS! Om du loggar in med Bank-ID måste du själv starta appen för Bank-ID efter att du skrivit in ditt personnummer. Den öppnas inte automatiskt.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Kan jag överlåta mina poäng till en familjemedlem?

Nej, poängen är personlig och kan inte överlåtas till någon annan.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Hur länge måste jag stå i kö för att få en lägenhet hos er?

Kötiderna varierar mycket beroende på var du vill bo, vad för hyra du är beredd att betala och hur många som gör en intresseanmälan på just den lägenheten.
Kötiden i snitt som de inflyttade haft under 2022 är var 9,5 år (3 478 poäng).

Fördelat på de olika orterna var kötiden i snitt år 2022 följande:

Norrtälje: ca 13 år (4 795 p)
Rimbo: ca 9,5 år (3 455 p)
Hallstavik: ca 5 år (1 839 p)
Älmsta: ca 4 år (1 470 p)

Det här är alltså den genomsnittliga kötiden för att få en lägenhet, väntetiden kan med andra ord både vara kortare eller längre.

Den person som hade lägst köpoäng som tecknade avtal under 2022 hade en kötid på ca 6 månader (112 poäng) och den med högst hade cirka 31 år (11 292 poäng).

Vi tillämpar ingen förtur, utan går efter köpoängen.

Vad har Roslagsbostäder för inkomstkrav?

Hej!

Tack för din fråga.

Här kan du läsa om våra uthyrningsvillkor.

Vi tillåter försörjningsstöd och det ska då vara styrkt av Norrtälje kommun.

Grundkravet för att få hyra en lägenhet är att din månadsinkomst efter skatt överstiger månadshyran.

Kraven är lika för alla våra lägenheter som vi har, både när det gäller det befintliga beståndet samt nyproduktioner.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Hittade du inte svaret på din fråga?

Besök vårt frågeforum och få svaren du söker

Frågeforum