Hoppa till innehåll

Våra vanligaste frågor

Frågeforum

Hur långa kötider har Roslagsbostäder?

Hej,

Tack för din fråga.

Kötiden i snitt som de inflyttande haft under 2023 var 3250 poäng.

Snittpoäng i Norrtälje: ca 12 år (4470 poäng)
Snittpoäng i Rimbo: ca 9 år (3176 poäng)
Snittpoäng i Hallstavik: ca 5 år (1770 poäng)
Snittpoäng i Älmsta: ca 4 år (1419 poäng)

Observera att det är lägre köpoäng i nyproduktion. I vårat nybyggda område Bålbro i Rimbo har en del tecknat avtal som knappt stått en månad i kö.

Med vänlig hälsning,

Min köplats efter att ha lämna in en intresseanmälan? Varför visas inte min köplats?

Hej,

Tack för din synpunkt.
Tyvärr finns inte den funktionen på nya Mina sidor men man är varmt välkommen att ringa oss om man vill höra hur man ligger till på en lägenhet.

Med vänlig hälsning,

Vad betyder rökfritt boende?

Roslagsbostäder har tagit beslutet att de nybyggda lägenheterna i Bålbro i Rimbo med inflyttning sommaren 2024 ska vara rökfria. Rökfritt boende innebär att man som hyresgäst inte ska behöva bli störd av röklukt i sitt boende. Det är främst en satsning på ökad trivsel och även en konkret åtgärd för att minska kostnaderna för renovering och nikotinsanering.

Vi har lyssnat på våra bostadssökande
Vi frågade våra bostadsökande vad de skulle uppskatta mest i ett nybyggt bostadsområde och 7/10 efterfrågade just ett rökfritt boende. Vi är glada att äntligen kunna erbjuda vårt första rökfria boende.

Vad innebär rökfritt boende?
Det innebär att dem som väljer att flytta till ett rökfritt boende kommer att signera ett kontrakt där de förbinder sig att inte röka i eller i närheten av bostaden. Rökförbudet gäller i lägenheten, på balkonger och uteplatser samt i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och miljöstugan. Rökförbudet gäller även i den närliggande utemiljön intill husen som till exempel vid entréer, lekplatser och sittgrupper/grillplatser. Om du bor i en rökfri fastighet ansvarar för att dina gäster följer rökförbudet. Ditt ansvar gäller även om du hyr ut din lägenhet i andra hand.

Vad är syftet med rökförbudet?
Det finns många fördelar med rökfria bostäder. Det bidrar till trivsammare boendemiljöer, det ökar brandsäkerheten, minskar kostnader för renoveringar och minskar nedskräpning i utemiljön. Som hyresvärd är vårt uppdrag att förvalta fastigheterna och skapa trivsamma boendemiljöer. Att begränsa rökning är en konkret åtgärd för att vi bryr oss om våra hyresgäster och våra fastigheter. Rökning har dessutom en stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa. Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Vi tar samhällsansvar genom att uppmuntra människor till en hälsosammare livsstil.

Vad händer om jag som boende blir störd av rökning i rökfritt område? 
Om du upptäcker att en granne ändå röker, prata gärna med grannen och påminn om våra regler. Om det inte fungerar får du gärna ringa oss på 0176-20 75 30.
Vi kommer då prata med hyresgästen som ett första steg. Efter det skickar vi ett brev.
Eftersom man som hyresgäst skrivit under ett hyresavtal där det står i villkoren att man inte får röka i lägenhet, balkong, gemensamma utrymmen samt utemiljön, riskerar man att bli uppsagd.

Hur påverkar det här mig som rökare?
Vill du hyra en lägenhet i Bålbro går det självklart jättebra så länge du följer reglerna om rökfritt boende. Alla är välkomna att hyra en lägenhet hos oss, vi har över 2000 lägenheter där det inte finns något rökförbud.

Kommer rökförbudet införas i fler bostadsområden?
Nej, det finns inga sådana planer. Förmodligen kommer nyproduktion, det vill säga nybyggda hyresrätter, även framöver att hyras ut som rökfria bostäder.

Är det någon speciell kö till Bålbro? Vem får förtur?

Nej det finns ingen speciell kö för Bålbro eller nyproduktion. Roslagsbostäder har bara en enda kö för alla bostäder. Det finns andra bostadsbolag som jobbar med olika köer och förturer av olika slag (exempelvis 55+ kö, studentkö osv) men hos Roslagsbostäder samlar du ett poäng per dag i kön som kan konverteras till ett förstahandskontrakt i alla våra bostäder.

Roslagsbostäder tillämpar inte heller någon förtur. Vi är ett allmännyttigt bostadsbolag och därför har vår ägare Norrtälje kommun ett mindre antal reserverade lägenheter i beståndet.

Om du är intresserad av nybyggd hyresrätt så rekommenderar vi att du loggar in på Mina sidor för sökande och klicka i att du är intresserad av just nyproduktion. Då får du ett mail när en ledig lägenhet kommer ut, och när intresseanmälan för Bålbro öppnar. 

Gör så här:
Under rubriken Mina profiler och Lägenhet trycker du på den röda knappen där det står Ändra. Sen klickar du i de områden du vill få förslag på samt nyproduktion (som kan vara över hela kommunen)


På Mina sidor för sökande kan du välja områden du är intresserade av samt nyproduktion. Då får du ett mail när en ledig lägenhet kommer ut som matchar ditt val. 

Vad är det för storlekar och var kan jag se planlösningarna?

I Bålbro finns fyra stycken hus med totalt 82 hyreslägenheter.

1:or 16 st (30 kvm)
2:or 46 st (49-46 kvm)
3:or 12 st (65-78 kvm)
4:or 8 st (81 kvm)
Bostadsväljaren har varit ett bra digitalt verktyg under uthyrningsprocessen av nyproduktion och den finns kvar till och med januari 2025.

DIGITAL BOSTADSVÄLJARE

Här får du en överblick av hela kvarteret, du ser var det finns sopsortering, lekplats och cykelgarage. Det finns informationspunkter utsatta för att du ska kunna orientera dig och se var skolan, banvallen och närliggande hus finns.

I bostadsväljaren kan ni se exakt var i husen de olika lägenheterna är placerade, planlösning, storlek. För musen över bilden och välj vilken lägenhet du vill läsa mer om. Du kan även se hur solen faller på fönstren och balkongen genom att trycka på den lilla solsymbolen längst ned i bilden.

Högst upp till höger finns en filtreringsmeny, där kan du sortera fram den lägenhetsstorlek du är intresserad av och se var i områden just de är placerade. Tryck på Lista för att få lägenheterna presenterade i en lista i stället för en översiktsbild.

Hur många köpoäng behövs för att få flytta till lägenheterna i Bålbro?

Hur många köpoäng som kommer behövas är omöjligt att besvara på förhand, det beror på utbud och efterfrågan, men låt oss förklara hur det hela fungerar.

Antalet köpoäng som behövs vid varje lägenhetsuthyrning beror helt och hållet på hur många köpoäng de andra har som gör intresseanmälan på samma lägenhet.

När vi släpper lägenheterna för intresseanmälan till hösten så får man som sökande anmäla intresse på den storlek man är intresserad av, tex 2 rum och kök (2 ROK). Då hamnar man i en ”intressekö” tillsammans med alla andra som också anmält intresse på just 2 ROK. Det går självklart bra att göra intresseanmälan på flera storlekar om du är osäker vilken som kommer passa just dig bäst sommaren 2024 när inflyttningen sker.

När intresseperioden, som vanligtvis är en vecka, är slut så påbörjar uthyrningsavdelningen arbetet med kontraktsskrivning. Den med högst poäng får först välja vilken 2 ROK av de 46 vi har i Bålbro man är intresserad av, sen går turen vidare vart efter köpoängen går nedåt.

Det som skiljer den vanliga uthyrningen mot nyproduktionen är att här kommer ett stort antal lägenheter ut på samma gång. Exempelvis så släpper vi alla 46 st 2 ROK samtidigt. Att släppa så många lägenheter av samma storlek (49,8 – 55,7 kvm) har i stort sett aldrig tidigare skett för Roslagsbostäder med rådande kösystem.

Det ökade utbudet under en koncentrerad period kan leda till att en lägre köpoäng än normalt vid tecknande av förstahandskontrakt i nyproduktion. Den här effekten såg vi när vi byggde kvarteret Roslagsskutan i Älmsta 2020. Med det sagt så kan vi inte ge några garantier att så bli fallet även för Rimbo och nyproduktionen i Bålbro.

Vad är höga köpoäng?
Snittpoängen vid kontraktsskrivning totalt sätt i Roslagsbostäders bostadskö under 2022 var 9,5 år. Högst poäng hade en sökande med 11 292 poäng och lägst hade en med 333 poäng. Fördelat på de olika orterna var kötiden i snitt år 2022 följande:

Norrtälje: ca 13 år (4795 p)
Rimbo: ca 9,5 år (3455 p)
Hallstavik: ca 5 år (1839 p)
Älmsta: ca 4 år (1470 p)

Observera att detta är kötiden i snitt, det vill säga kötiderna var både högre och lägre. 

Logga in på Mina sidor och se din poäng.

Det vi kan garantera är att den som registrerar sig i vår kostnadsfria bostadskö har större chans än den som inte gör det alls – så om du inte redan står i kö och samlar ett poäng per dag så rekommenderar vi att du ställer dig idag.
Här registrerar du dig i Roslagsbostäders bostadskö. 

För att vara som mest förberedd inför valet av exakt vilken lägenhet du är intresserad av rekommenderar vi dig att använda vår digitala bostadsväljare som är framtagen för att ni som hyresgäster ska se exakt var i husen de olika lägenheterna är placerade.

När får man komma på visning?

Hej!

Tack för din fråga.

Vanligtvis brukar visningen ske inom någon vecka från sista svarsdag om man fått ett erbjudande. Du kan alltid ta kontakt med uthyraren för att se aktuell status. Annars får du en notifikation på Mina sidor om du blir kallad till visning.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Har ni någon minimiålder för att ställa sig i kön?

Hej!

Tack för din fråga.

Man kan ställa sig i vår bostadskö från den dagen man fyller 15 år.
Man börjar då samla poäng och när man fyllt 18 år kan man börja göra intresseanmälningar.

Ha en fin dag!

Med vänlig hälsning,

Har Roslagsbostäder en egen kö eller räknas det in i Stockholms bostadskö?

Hej!

Tack för din fråga.

Vi har en helt egen kö. Om du har fler frågor gällande bostadskön och köpoäng, klicka på länken nedan så kommer du till en tråd om detta:

Hur länge måste jag stå i kö för att få en lägenhet hos er?

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Varför måste jag logga in en gång per år?

Till följd av lagkrav genom GDPR har vi infört en kontinuerlig och automatisk rensning av inaktiva konton/sökande i bostadskön genom att tillämpa ett aktivitetskrav.

Aktivitetskravet innebär att du som sökande måste vara aktiv minst en gång per år för att stå kvar i bostadskön och fortsätta samla köpoäng. Att vara aktiv i bostadskön betyder att du loggar in på ”Mina sidor” minst en gång inom en period på 12 månader. Du loggar in med Bank-ID alternativt användaruppgifter på vår hemsida. Så snart du har loggat in har du aktiverat dig och står då kvar i bostadskön ytterligare 364 dagar.

Har du inte loggat in inom tidsperioden har du valt att lämna bostadskön, dina poäng tas bort och dina personuppgifter rensas. På så sätt kan vi upprätthålla en aktiv kö med personer som är intresserade av att flytta till Roslagsbostäder idag eller i framtiden.

Att uppfylla aktivitetskravet betyder inte att du måste göra en intresseanmälan på lägenheter. Du ska enbart göra intresseanmälan på de lägenheter du är intresserad att flytta till. Vill du inte ha de förslagsmailen kan du ändra den inställningen på Mina sidor på  Mitt sökande – Bevakningar .

TIPS – Vi skickar ett automatiskt påminnelse mail 14 dagar innan sista dagen att logga in för att uppfylla aktivitetskravet. Se till att det är en e-postadress du använder. Det är ditt ansvar att se till att dina kontaktuppgifter är uppdaterade på Mina sidor och att vi enbart påminner via e-post.

När får jag hämta nycklarna?

Nycklarna hämtas hos förvaltaren på distriktskontoret mellan klockan 13-16 (13-15 om det är en fredag) den dagen avtalet träder i kraft. Infaller det på en lördag, söndag eller helgdag hämtas nycklarna nästkommande vardag.
Gällande att hämta nycklarna någon dag tidigare beror på om nuvarande hyresgäst bor kvar eller inte, ring förvaltaren för mer information.

Hur gör jag om jag har glömt mina inloggningsuppgifter?

Vi rekommenderar dig att i första hand logga in med BankID vilket är det enklaste sättet då ditt konto är personligt och kopplat till ditt personnummer. Appen för Bank-ID startas automatiskt när du klickar på knappen ”Logga in med BankID”. Du kommer att signera mot ”Momentum signering” vår mjukvaruleverantör.

Har du inte loggat in sen den 28e november 2023?
Om du saknar Bank-ID och tidigare loggat in med användarnamn och lösenord så behöver du nya inloggningsuppgifter. Kontakta oss 0176 207500 så hjälper vi dig att skapa nya inloggningsuppgifter.

Har du fått hjälp av oss efter den 28e november 2023 med att skaffa nya inloggningsuppgifter så gör du följande:
Om du har glömt dina inloggningsuppgifter kan du skicka efter nya genom att klicka på ”Logga in” högst upp på vår hemsida www.roslagsbostader.se.
1- Du har testat att dina inloggningsuppgifter men inte lyckats att logga in
2- Trycker på ”Återställ mitt lösenord
3- Fyller i din e-postadress/användarnamn
4- Följer instruktionerna i mejlet som du får från oss.

 

Kan jag överlåta mina poäng till en familjemedlem?

Nej, poängen är personlig och kan inte överlåtas till någon annan.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Hur länge måste jag stå i kö för att få en lägenhet hos er?

Kötiderna varierar mycket beroende på var du vill bo, vad för hyra du är beredd att betala och hur många som gör en intresseanmälan på just den lägenheten.
Kötiden i snitt som de inflyttade haft under 2022 är var 9,5 år (3 478 poäng).

Fördelat på de olika orterna var kötiden i snitt år 2022 följande:

Norrtälje: ca 13 år (4 795 p)
Rimbo: ca 9,5 år (3 455 p)
Hallstavik: ca 5 år (1 839 p)
Älmsta: ca 4 år (1 470 p)

Det här är alltså den genomsnittliga kötiden för att få en lägenhet, väntetiden kan med andra ord både vara kortare eller längre.

Den person som hade lägst köpoäng som tecknade avtal under 2022 hade en kötid på ca 6 månader (112 poäng) och den med högst hade cirka 31 år (11 292 poäng).

Vi tillämpar ingen förtur, utan går efter köpoängen.

Vad har Roslagsbostäder för inkomstkrav?

Hej!

Tack för din fråga.

Här kan du läsa om våra uthyrningsvillkor.

Vi tillåter försörjningsstöd och det ska då vara styrkt av Norrtälje kommun.

Grundkravet för att få hyra en lägenhet är att din månadsinkomst efter skatt överstiger månadshyran.

Kraven är lika för alla våra lägenheter som vi har, både när det gäller det befintliga beståndet samt nyproduktioner.

Ha en bra dag!

Med vänlig hälsning,

Hittade du inte svaret på din fråga?

Besök vårt frågeforum och få svaren du söker

Frågeforum