Så här funkar det

Våra bostäder
Roslagsbostäder är med sina drygt 2 000 lägenheter den i särklass största hyresvärden i Norrtälje kommun. Vi erbjuder hyresrätter – ett boende utan ekonomiska insatser – på fyra orter i kommunen.

Så söker du
Roslagsbostäders system för bostadssökande heter Intressebanken och erbjuder ett smidigt sätt att söka bostad på Internet – på så sätt slipper du passa telefontider!
Läser du igenom nedanstående information innan du registrerar dig så får du en god bild av hur Intressebanken fungerar och hur du gör för att söka bostad.
Du som inte har tillgång till dator kan sköta dina ärenden genom att ringa vår Uthyrning- och serviceavdelning.
Du som söker ska ha fyllt 18 år men du kan registrera dig från den dagen du fyller 15 år för att börja samla kötid och tjänsten är kostnadsfri.

Registrera dig
För att kunna söka bostad ska du börja med att registrera dig i Intressebanken. Från dagen du registrerar dig får du en poäng varje dag. Poängen visar alltså hur många dagar du har varit registrerad i Intressebanken. Observera att du måste vara aktiv minst en gång per år för att stå kvar i bostadskön, läs mer om aktivitetskravet här.

Annonsering av lägenheter
När en uppsägning av en lägenhet kommer oss tillhanda kommer den att annonseras i Intressebanken. Annonseringen sker på två olika ”marknadsplatser”: ”Torget” och ”Direkt”.
De allra flesta lägenheterna annonseras på marknadsplats Torget. Där tar vi hänsyn till din poäng. Mer sällan annonseras lägenheter på marknadsplats Direkt. Där är det ”först till kvarn” som gäller.

Intresseanmälan
Om du tycker att något av det som annonseras verkar intressant så gör du en ”intresseanmälan”. Du kan ha max 3 intresseanmälningar aktiverade samtidigt.
När sista dag för intresseanmälan har passerat jämförs alla de sökande med varandra och någon/några av de sökande får ett ”erbjudande” att komma och se på lägenheten för att sedan kanske bli vår nya hyresgäst!

Vem får erbjudande?
Det är en rad faktorer som avgör vem som får se på lägenheten för att sedan kanske bli vår nya hyresgäst. Syftet med uthyrningen ska vara att skapa ett stadigvarande och permanent boende för kontraktshavarens eget bruk. Utöver den sökandes kötid ser vi bland annat på om den sökande bott hos oss tidigare och om allt ser bra ut; inbetalning av hyra, störningar med mera är faktorer som påverkar. Vi begär även en kreditupplysning för att ta reda på eventuella skulder. Har man skulder kommer man inte att bli godkänd som kund för att teckna ett hyresavtal. Om man har fått en skuldsanering beviljad ska den vara avslutad innan man blir godkänd som kund. Läs mer i vår Uthyrningspolicy.

Du måste svara på erbjudande!
Om du får ett erbjudande meddelar vi dig om detta per e-post eller brev. I meddelandet står vem du ska kontakta för att få se på lägenheten. På ett erbjudande måste du svara ja eller nej inom utsatt tid (ca 7 dagar). Du svarar bara ja om du definitivt vill ha lägenheten! Om du inte svarar alls går du miste om lägenheten och måste dessutom ringa vår Uthyrning- och serviceavdelning eftersom du spärrats i Intressebanken.

Om du bor hos Roslagsbostäder
Som hyresgäst är du redan registrerad i systemet. Våra hyresgäster får tillgodoräkna sig nuvarande hyresavtal som tid i Intressebanken.

Tips!
När du registrerar dig kan du skapa en ”aktiv profil” som bevakar inkommande lägenheter åt dig. Då blir du tipsad via e-post när något annonseras som överensstämmer med dina önskemål. För att det ska fungera måste du välja e-post som kontaktväg där du fyller i dina personuppgifter.

Klicka här för att läsa vanliga frågor och svar om Intressebanken.