Hoppa till innehåll

Brandskydd och säkerhet

Att läsa här kan rädda ditt liv, dina barns liv och dina grannars liv. Va förberedd så du kan och vågar agera om en brand uppstår. Visste du till exempel att man aldrig ska släcka en brand på en spis med vatten? Eller hur en brandfilt används? Ta några minuter och se filmen och läs igenom materialet på länkarna. Det kan rädda liv.

Tänk efter innan

Hemmet är vår trygghet

Där umgås vi med familj och vänner och njuter av värme och samvaro. Här har vi samlat den viktigaste information om vad du bör tänka på i hemmet för att förebygga brand och hur du ska agera om olyckan väl är framme.

 

Tips – prata med barnen vad de ska göra om det börjar brinna, lär små barn att springa istället för att gömma sig.

Gå en gratis webkurs

Självsäkerheten när den behövs

Lär dig det du behöver för att göra din bostad brandsäker för dig och din familj. Utbildningen är gratis och du kommer lära dig att förebygga och hantera den typ av brandolyckor som dagligen inträffar i hem över hela Sverige.

Utbildningen finns översatt till engelska, norska, danska, finska, arabiska och somaliska.

Om det börjar brinna

Varje sekund räknas

 

Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan och stäng alla dörrar bakom dig. Röken stiger uppåt, håll dig vid golvet.

Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.

Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.

Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna eller kväv branden med en brandfilt.

 

Ovanstående ordning är en rekommendation. Det är den aktuella situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera.